29 september 2007

55% matlåda

Av 18 arbetsdagar under september (jag tog semester två dagar), hade jag matlåda 10 dagar och åt ute 8. Det är nytt rekord för mig, men det finns mycket pengar kvar att spara här! Uteluncherna gick på 563 kronor totalt, eller i snitt 70 kronor per lunch. Ganska mycket pengar...

Jag brukar sällan orka göra så många matlådor, men jag ska skärpa mig ännu lite mer. Om jag kan tjäna över 50 kronor per låda, är det värt tiden det tar. Jag lagar ju inte någon lyxmat, direkt, så det brukar gå fort!

Förutom vardagsluncherna åt jag ute två gånger plus två fika. Totalt 817 kronor spenderade på utemat! För bara någon månad sedan skulle jag ha legat på knappt 1500 kr, så det är en rejäl skillnad.

1440 kr från Blocket på en månad

Under september sålde jag saker på Blocket för totalt 1440 kr! Det var mest teknikprylar som jag inte använder längre, som jag äntligen tog mig för att sälja (mobiltelefon, mp3-spelare, hörlurar etc). Kostnaden för försäljningarna var 120 kr (annonskostnad + porto), så det gav ett rejält tillskott i kassan.

Nu ska jag leta i garderober och byrålådor efter ännu fler saker att sälja. Att sälja saker är nästan lika bra som att låta bli att köpa dem! Och väldigt roligt. :-)

27 september 2007

Realhyressänkning 2006-07

Jag flyttade in i min hyresrätt januari 2006. Det året blev det ingen förändring av hyran, och i år har den höjts med 1%. Det slog mig nyss att inflationen har varit högre än så. Alltså har min hyra faktiskt sänkts, reellt sett! :-)

KPI för januari 2006 var 279,59, och i augusti 2007 (när höjningen trädde i kraft) var det 289,41. Det betyder att inflationen varit 3,5% sedan dess. Min hyra har alltså sänkts med 2,5% i förhållande till KPI/inflationen!

Vi kan också räkna hyran som andel av nettolönen, bara för skojs skull. Hyran var ursprungligen 26,6% av min lön efter skatt, men nu är den nere i 22,6%. Detta tack vare en minimal hyreshöjning, kraftigt höjd lön och jobbavdraget.

25 september 2007

Största utgifterna 2007 (hittills)

Jag gick precis igenom årets kontohistorik och skrev upp de stora inköpen jag gjort sedan årsskiftet. Det var intressant att blicka tillbaka och se vad jag har köpt.

Allting är köpt kontant, förstås. Jag tar inga lån eller krediter.

  • Januari: blixt till systemkameran, 1700 kr
  • Februari: klocka, 1400 kr + tågbiljetter, 1200 kr
  • Mars: mobiltelefon, 1500 kr + cd-växlare, 2700 kr
  • April: glasögon, 6300 kr
  • Maj: balkongmöbler, 1900 kr
  • Juni: persienner, 3900 kr
  • Juli: Tobi från Tvins, 1500 kr*
  • Augusti: cykel, 6100 kr + mobiltelefon, 1900 kr

* Årets dummaste impulsköp.

Detta uppgår totalt till ca 30000 kr. Min nettoinkomst hittills i år (decembers lön medräknad) ligger på runt 180000 kr, jag har sparat undan 13000 kr och betalat 40000 kr i hyra.

Det betyder att jag har spenderat ungefär 95000 kr på "småinköp"! Det är uppenbart att det inte är de stora utgifterna som skapar hål i plånboken, utan de små! De är lömska och svåra att kontrollera, men jag hoppas att min budget ska hjälpa till att göra mig av med dem.

1 014 kr kvar

Jag hade 1014 kr kvar på lönekontot idag när lönen kom. Och då har jag sålt saker på Blocket för 700 kr, så "egentligen" hade jag bara 314 kr kvar.

Jag ska studera min budget efter månadens slut, och se hur det ser ut. Jag har inte gjort några stora inköp alls, och det är kanske den första månaden sedan jag började jobba som jag inte köpt dyra saker. Det kliar i fingrarna, och jag har en hel lista med dyra prylar som jag vill ha!

22 september 2007

Inflation på SGI

Enligt DN.se har Regeringen nu bestämt att den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) ska vara 98,9% av den sjukpenninggrundande inkomsten... Eh, va? Och nästa år är SGI 97% av SGI. Varför krånglar de till det?

SGI är det belopp som bestämmer hur stor sjuk- och föräldrapenning du får, och baseras på din inkomst. Om du blir sjuk, får du till en början 80% av SGI. Istället för att ändra denna nivå, har Regeringen alltså krånglat till det ännu mer, och ändrat andelen av den teoretiska SGI som ska vara den praktiska SGI.

Numera kommer man alltså få 80% av 98,9% av SGI, vilket är 79,12%. Nästa år blir det 77,6%... Politiker! Läs mer hos LO.

Sålde telefon på Blocket

Jag sålde precis en halvny mobiltelefon på Blocket för 600 kronor (nypris 1100 kr). Det dröjde bara en timme från det att annonsen lades ut, tills jag hade pengarna i handen. Uppenbarligen var priset lågt, men trots det var det flera som inte ville betala det jag begärde.

Under en halvtimme ringde de som galna! En efter en, men ingen ville betala fullt pris. Ingen kunde heller prata svenska, så de kommer säkert från kulturer där man alltid prutar. En del försökte lirka med mig, och övertala mig att sälja den för 450-550 kr, men när jag förstod hur stor efterfrågan var, kunde jag enkelt neka alla prutningsförsök.

Nästa gång ska jag lägga på några hundra i prutmån, även om det innebär att några potentiella köpare blir avskräckta av priset. I bästa fall är det någon svensk som köper för mer än jag hade tänkt mig. :-)

16 september 2007

Spara pengar genom att använda kontanter

Folk säger ofta att de spenderar mer pengar om de har kontanter i fickan, än om de ligger kvar på banken. Det stämmer inte, om man har ett kontokort kopplat till bankkontot.

Dunn and Bradstreet found that you will spend 12% to 18% more when you pay with a credit card compared to cash.

Enligt en studie som utfördes av Dunn and Bradstreet, spenderar vi alltså 12-18% mer pengar om vi använder kreditkort, än om vi använder kontanter! (Källa: Associated Content) En annan studie, som gjordes av VISA, säger att vi spenderar 30% mer på restaurangen om vi betalar med kort istället för kontanter. (Källa: MSN Money)

Anledningen är dels psykologisk, dels praktisk. När man använder ett kort, märks det ju inte att pengarna faktiskt försvinner från kontot. Allt som händer är att du drar en plastbit och trycker in en kod. När man betalar med sedlar och mynt, märker man att kontanterna minskar i plånboken. Då kan man visuellt mäta hur mycket pengar man har kvar.

Credit cards make purchasing very easy to do, and it does not register emotionally that you are losing money.

Dessutom har man vanligtvis tillgång till mycket mer pengar via kortet, och det är därför enklare att göra impulsköp. Speciellt om man har kredit på kortet, men det bör man ju absolut inte ha!

Använd mer kontanter, så tjänar du pengar!

15 september 2007

3,25% ränta på lönekontot

Skandiabanken har nu höjt räntan på sitt "allt-i-ett-konto" med 0,25 procentenheter, till 3,25%. Precis som i somras tog det exakt en vecka efter Riksbankens höjning av reporäntan. Vissa andra institut höjde samma dag som Riksbanken, men, men ...

Hos Skandiabanken kan du öppna hur många allt-i-ett-konton du vill, och dessutom koppla kontokort till varje (det fungerar alltså som ett lönekonto eller sparkonto eller vad du vill). Jämför det med Swedbank, som har 0% ränta på lönekontot! Istället är man hänvisad till att använda ett så kallat e-sparkonto, som ger 3,1% ränta.

Skillnaden är att till e-sparkontot kan man inte koppla något kort, så de pengar du tänker spendera mellan lönerna genererar ingen ränta alls! På Skandiabanken ligger pengarna istället och förräntar sig, dag efter dag, oavsett om jag har lagt undan dem eller tänker använda dem om en vecka.

Jag skulle förlora runt 170 kr per år enbart i förlorad ränta på lönekontot om jag bytte till Swedbank! Det tycker jag är ganska mycket pengar som skulle försvinna helt utan anledning. Och då har vi inte ens räknat med att jag dessutom får bättre ränta på mitt sparkonto... Hur kan Swedbank ens attrahera kunder med dessa villkor?

05 september 2007

1 500 000 kr i timlön

De 20 bäst betalda hedgefondförvaltarna i USA tjänar i genomsnitt 4,5 miljarder kronor per år. Det blir 1,5 miljoner kronor per timme! Helt osannolika siffror. Källa: DinaPengar.se.

Jämför med Oprah Winfreys 1,7 miljarder per år eller Tiger Woods "futtiga" 675 miljoner per år. Eller med Finn Johnssons 56 miljoner per år. Jag vet inte vem Finn Johnsson är, men han hade högst inkomst i Sverige 2005.

04 september 2007

Lönestatistik

Enligt SCB:s lönerapport ligger kvinnor nu på 93,4% av männens snittlön, korrigerat för olika yrken och utbildningar. Den genomsnittliga lönen för hela landet var förra året 25 000 kr. För män var den 27 100 kr.

Jag är nöjd med att ligga strax över genomsnittet för alla män, men jag tittade på lite annan statistik också. Enligt den här tabellen ligger snittet för manliga tjänstemän i privat sektor, ålderskategorin 25-29 år på lite drygt 25 000 kr.

Den lön jag har blivit lovad från nästa år ligger i stort sett på samma nivå som män i 35-39-års-åldern får i genomsnitt. Riktigt bra, tycker jag, eftersom jag bara är 28 (då). Medellönen för manliga "dataspecialister", som SCB kallar det, är 35 500 kr, och det är inte långt borta nu.

01 september 2007

Böcker för 465 kr/månad

Jag är ganska galen i böcker, och jag köper nästan uteslutande från Bokus. Jag gick precis igenom alla beställningar jag lagt i år, och det slutade på 3725 kr. Alltså 465 kr/månad! Det känns alldeles för mycket.

Jag tycker att böcker är viktigt, så till en viss del kan jag motivera inköpen. En del böcker har jag köpt i mitt företag, exempelvis om bokföring, bokslut och sånt. Det mesta andra är fackböcker om privatekonomi, investeringar, entreprenörskap och liknande, och det tycker jag är nyttigt att läsa om.

Det är snart 10 år sedan jag lånade en bok på biblioteket, men det är kanske dags att damma av lånekortet och betala av min skuld på 200 kronor. Hoppas bara att den inte har förräntat sig, annars måste jag nog skaffa en ny identitet! ;-)