31 oktober 2007

Nytt rekord för AdSense-intäkterna

Jag skrev nyligen att jag precis har fått ihop totalt $10000 på Google AdSense, och den här månaden har jag slagit ännu ett rekord. För första gången har jag nu tjänat över $1000 på en månad! Intäkterna steg med hela 73% jämfört med september.

Det blir ett snitt på $32 per dag, eller 208 kronor (före skatt). Det motsvarar drygt en femtedel av den lön jag får av min arbetsgivare, och dessutom med skatteförmåner eftersom det är mitt företag som tjänar pengarna.

Livet är härligt!

27 oktober 2007

Ny säng: investering eller slöseri?

Jag har nyligen köpt en ny säng på Ikea. Tillsammans med bäddmadrass och en ergonomisk kudde blev kostnaden 4000 kronor. Inombords växlade tankarna mellan att en bra säng är en investering i mitt välbefinnande, och att jag borde snåla, köpa den billigaste sängen och sätta in mellanskillnaden på sparkontot.

Min förra säng köptes begagnad för några hundralappar, för kanske tio år sedan. Den gav verkligen valuta för pengarna, men den har varit dålig länge. Frågan är hur mycket bättre man sover i en ny och lite dyrare säng -- är det värt kostnaden? Jag kanske ska nämna att jag aldrig tänker på om den säng jag sovit i var bra eller dålig. Jag märker helt enkelt inte någon skillnad.

Ikea har en säng för drygt 500 kronor som jag tyckte var ok när jag provade. Länge tänkte jag köpa den, och behålla min jättegamla bäddmadrass. Men till slut blev det istället en säng för 2500 kronor och en bäddmadrass för 1000. Det var verkligen stor skillnad mellan dessa prisklasser, och sängarna för 4000 var ännu lite bekvämare.

(Nu ska vi inte ens tala om Hästens sängar! Det är mig helt främmande att spendera så mycket pengar på en säng, när jag förmodligen inte ens skulle märka någon skillnad! Men när jag blir äldre kanske jag påverkas mer av min säng, det sägs ju så i alla fall.)

Om jag sover bättre med en dyrare säng, kanske jag blir piggare och gladare. Då kanske jag orkar mer och blir trevligare. Det är i alla fall det jag hoppas på, för nu vill jag ha en god ROI på min investering! :-) Annars kommer jag tycka att det var slöseri.

24 oktober 2007

Löning!

Jag har redan fått min lön på bankkontot, men egentligen kommer den först imorgon. En dags extra ränta betyder ju nästan två kronor i bonus... Den här gången fick jag några hundralappar mer än vanligt, eftersom jag tog semester två dagar förra månaden. Det lönar sig verkligen att inte jobba! :-)

Jag hade 136 kr kvar på kontot när lönen kom, och kanske 60 kr i plånboken. Men det var aldrig något problem, jag hade full koll in på mållinjen!

Under månaden har jag haft några oväntade och några onödiga utgifter, men inget speciellt stort. Jag har klarat mig på min hyfsat snåla budget, men den rymmer förstås inga större inköp. Snart får vi se hur mycket jag kan spara av den här lönen.

22 oktober 2007

Milstolpe: $10 000 intjänat på AdSense

Idag passerade jag en "magisk" milstolpe; sedan jag började med Google AdSense-reklam på mina webbplatser för exakt tre år sedan (imorgon), har jag nu fått ihop över 10000 dollar! Det gick riktigt segt i början, men pengarna rullar på snabbare och snabbare nu!

Efter 16 månader hade jag $1000, efter ytterligare ett år $5000, och sedan januari i år har det blivit $5000 till. Jag har idag sex webbplatser med reklam (två utan), men en webbplats står ensam för c:a 75% av intäkterna.

Sedan årsskiftet har jag i genomsnitt tjänat $19 per dag, eller ungefär 120 kr enligt dagens dollarkurs. Det tycker jag är bra för en helt passiv inkomst vid sidan av ett heltidsjobb. Mitt mål är naturligtvis att öka intäkterna ännu mer, för att minska beroendet av min arbetsgivare (och för att bli rik!).

21 oktober 2007

Gratis TV på nätet

Den som inte vill betala dyra pengar för kabel-tv varje månad kan hitta mängder av program att se gratis på nätet. Det kanske inte är lika bekvämt att sitta vid datorn som i tv-soffan, beroende på hur bra bildskärm och skrivbordsstol man har -- men det är ju gratis!

Det finns några bra alternativ:

SVT Play: klart bäst innehåll, men det är ju gratis även på tv:n. Fördelen är att man inte behöver passa några tider, utan kan titta när man vill. Titta exempelvis på missade avsnitt av Plus.

TV4 Anytime: du kan exempelvis se Kalla fakta eller När & fjärran.

Viasat: TV3, TV6, TV8 och Viasat Sport. Här kan du exempelvis se Lyxfällan från TV3 eller Finansnytt från TV8.

Kanal 5: ganska knepigt att hitta programmen, men du kan exempelvis se Room Service.

Joost: en mediaspelare med många kanaler att välja mellan (och det lär bli fler framöver). Jag har inte tittat så mycket, men jag har hittat några kanaler som verkar lovande:

  • The History Channel: dokumentärer om historiska saker
  • Off the Fence - Go Wild: dokumentärer om djur
  • Off the Fence - Explore: diverse dokumentärer
  • Classica Channel: klassisk musik (kanske inget man tittar på)
  • Just For Laughs: det kanadensiska dolda kameran-gänget som även visats i SVT
  • Onion News Network: påhittade, roliga nyheter
  • Guinness World Records TV: diverse rekordförsök
  • Comedy Central: egenproducerade komediserier

Än så länge är satsningar som Hulu inte öppna för oss svenskar, men det kanske kommer i framtiden.

20 oktober 2007

Var mans dröm: 55% inkomstskatt

På inkomster upp till ungefär 27 300 kr/mån, betalar man skatt till kommun och landsting (29-36%). Tjänar man mer betalar man också statlig skatt på 20% av inkomster över det. Om man tjänar över 40 700 kr/mån, betalar man dessutom en förhöjd statlig skatt på 25% av inkomster över denna summa.

Ju mer du tjänar, desto högre blir den totala skattesatsen. När man tjänar riktigt mycket pengar närmar sig den totala inkomstskatten summan av dessa satser, alltså 30+25=55%. (Nu pratar vi alltså flera miljoner i månaden.)

Den högsta totala inkomstskatten man kan "uppnå" i vårt land är 55-60%, beroende på var man bor. Det låter kanske bakvänt, men jag skulle gärna betala 55% i skatt, eftersom det innebär att jag tjänar extremt mycket pengar!

Jag har nu ännu ett långsiktigt mål: år 2013 ska jag betala förhöjd statlig skatt, och ha en inkomst plus vinst i företaget på minst 550 000 kronor. Det ska bli härligt att betala skatt! :-)

16 oktober 2007

Investering i företaget: 22 nya domännamn

Sent igår kväll fick jag en idé som jag genast omsatte i handling. Jag har nu köpt 22 nya .se-domäner inom samma kategori, som jag ska skapa lite innehåll på. Min idé är att varje domän ska vara helt underhållsfri när den är uppe (enbart information), och sakta generera några småslantar på annonser. De domäner som inte genererar några pengar ska jag försöka sälja vidare om det går, eller bara avveckla.

22 nya domännamn kostar 3058 kronor per år, för den som undrar. Det är ganska saftigt tillsammans, men det räcker ju om varje domän drar in 40 öre per dag för att gå med vinst. Men målet är förstås högre än så!

Nu ska jag bara hitta lite tid att satsa på detta nya projekt... Om jag bara skapar en mall kan jag återanvända den, men innehållet måste förstås anpassas.

14 oktober 2007

6,5 miljarder tjänar mindre än mig

Global Rich List kan man se på ett ungefär var man hamnar i en världsomfattande inkomstranking. (Källa: DinaPengar.se) Jag hamnade på plats 57,7 miljoner ungefär, dvs jag tillhör världens rikaste 0,96%! Det här tar inte hänsyn till förmögenhet, utan bara inkomster.

Av världens drygt 6,6 miljarder människor, är det alltså ungefär 58 miljoner som tjänar mer än mig. Det är väldigt, väldigt lite, och ett skönt egotrippande perspektiv. ;-) Man kan knappast klaga om nästan alla andra i hela världen har det sämre än en själv.

13 oktober 2007

Bill Gates en social turist?

Enligt IDG.se vägrade Nigeria att ge Bill Gates visum, om han inte bevisade att han hade sin ekonomi i ordning. De var tydligen rädda för att han skulle stanna i landet och utnyttja dess sociala skyddsnät...

(IDG:s källa är en blogg, som i sin tur inte anger någon källa alls, så det kan lika gärna vara en skröna.)

Det här är lika larvigt som den sociala turism som Göran Persson var rädd för vid utvidgningen av EU 2004. Det hände ju ingenting!

11 oktober 2007

Inflationen upp till 2,2%

I september var inflationen (KPI) 2,2% enligt Riksbanken. Det är en rejäl ökning från augusti. För att ens sparpengar inte ska minska i värde i förhållande till inflationen, måste man nu ha en ränta på över 3,14% (eftersom 30% av räntan försvinner i skatt).

Det betyder att om du exempelvis sparar på Swedbanks e-sparkonto (3,1%) eller Nordeas kapitalkonto (2,15%, riktigt uselt), äts dina pengar upp av inflationen. För varje månad som går, krymper ditt sparkapital i förhållande till KPI. Se upp för detta!

Just nu verkar du få bäst sparränta på Parex Bank (4,1%), Resurs Bank (4%), Bank2 (3,75%), SBAB (3,73%) och Forex Bank (3,71%). Själv är jag ganska nöjd med Skandiabankens 3,25%, eftersom det ändå är lite jobbigt att byta bank.

10 oktober 2007

Fondbyte i tjänstepensionsdepå

Jag får varje månad drygt 2000 kr av min arbetsgivare, som sätts in på en tjänstepensionsdepå hos Avanza. Dessa pengar kan jag fritt placera som jag vill. Jag går in och ändrar månadssparandet lite titt som tätt, men än så länge har jag inte sålt några innehav.

Det är ju trots allt 40 år tills jag ska ta ut pengarna, så alla fonder kommer gå upp innan dess, och jag har ingen aning om vilka som kommer vara bäst på så lång sikt!

Nu har jag i alla fall valt att månadsspara i dessa fonder:

  • Avanza Zero
  • Skagen Global
  • Skagen Vekst
  • ODIN Finland
  • ODIN Norge
  • HQ Strategi
  • First State Asia Pacific A
  • Simplicity Afrika

Grattis, Stockholmsbörsen!

Fem års stadig uppgång nu i veckan. OMX Stockholm PI (OMXSPI) har stigit från 126 den 9 oktober 2002 till 404 den 9 oktober 2007. Det är en uppgång på 220%, eller ungefär 26% per år.


Frågan är ju vad som händer framöver. Vi ligger faktiskt fortfarande under toppnoteringen i mars 2000 (414), men det borde rimligtvis slås snart (igen; i juli var index över 425). Men eftersom det har gått så bra så länge nu, så ökar, statistiskt sett, risken hela tiden för en nedgång. Jag ligger lågt fram till februari, eftersom jag sparar ihop min nödreserv, men sedan måste jag bestämma mig hur jag vill investera.

Apropå att förutspå börsens framtid, gissa vad "experterna" sa i oktober 2002? Konjunkturen skulle fortsätta nedåt och bostadspriserna i Stockholm sjunka med 30-40%. (Källa: DinaPengar.se) Ack, så fel man kan ha! Lita aldrig på ocertifierade orakel! ;-)

Skittidning för 430 kr

Nu har jag åter glömt att säga upp prenumerationen på tidningen "Digital Foto för alla" (obegriplig särskrivning och användning av versaler). Jag minns knappt varför jag prenumererar, och jag tycker verkligen att det är en skittidning.

Nu ska jag betala 430 kr (inklusive påminnelseavgift på 50 kr), men sedan säger jag upp den! Det är ju dumt att betala för något man inte vill ha ...

07 oktober 2007

Bevisligen bra fonder

Nu har jag lagt många timmar på fondanalys med Privata affärers fondverktyg. Jag har tittat på fonder som funnits länge och gett bra avkastning, år efter år. Jag tog reda på fondernas startdatum och total avkastning sedan start, sedan var det lätt att beräkna genomsnittlig avkastning.

Kriterierna är:

  • Fonden ska ha funnits i minst 15 år
  • Minst 10% avkastning i snitt per år sedan start
  • Minst 10% avkastning i snitt per år de 5 och 10 senaste åren

Avkastningen beräknas i svenska kronor, så valutaförändringar spelar roll.

Poängen med att titta på fonder som funnits länge är att man då kan vara ganska säker på att de står emot tidens tand. De är inte "trendiga" och kommer förmodligen inte störtdyka ens på lång sikt, eftersom de överlevt så länge, och gett bra avkastning.

Jag hittade 33 fonder som uppfyllde kriterierna, men jag orkar inte presentera alla här. Jag tar upp några stycken som jag fastnade speciellt för:

  • Odin Finland, +28% per år sedan 1990
  • Odin Norge, +23% per år sedan 1992
  • Odin Norden, +22% per år sedan 1990
  • HQ Fonder Strategifond, +19% per år sedan 1988
  • First State Asia Pacific A, +18% per år sedan 1988
  • Skandia Sverige, +18% per år sedan 1990
  • HQ Fonder Sverigefond, +17% per år sedan 1987
  • Robur Sverigefond, +14% per år sedan 1967 (!)
  • Baring Hong Kong China, +13% per år sedan 1982

Observera att mitt medelvärde på avkastningen ovan inte är ett egentligt medelvärde. Jag känner inte till avkastningen för alla år för alla fonder, så jag använder min formel istället.

Formel för genomsnittlig avkastning

Om en fond har gett 500% avkastning på 15 år, är den genomsnittliga avkastningen per år 12,69%. Det kan vara bra att kunna den här formeln när man analyserar sina fonder:


Där a är total avkastning i procent (ex. 500), t är antal år (ex. 15) och m är medelavkastning per år (ex. 12,69).

(Total avkastning sedan start visas i Privata affärers fondlista om man väljer Historik. Men man kan inte lita på deras startdatum för fonderna. Ungefär var femte fond hade fel startdatum när jag dubbelkollade med fondförvaltaren.)

Notera att detta inte blir ett egentligt medelvärde för avkastningen. Om man tar varje års avkastning och tar medelvärdet av detta, får man en annan siffra. Värdet man får fram här, är den avkastning fonden hade haft, om den hade varit fast under hela perioden. Jag tycker att detta är mer intressant och säger mer.

06 oktober 2007

De "bästa" fonderna?

Jag har nu ägnat åtskilliga timmar åt att söka fram ett par fonder som har gett god avkastning historiskt sett. (Jag kanske ska varna för att jag inte är någon expert, utan en glad amatör.) Jag använde följande kriterier:

  • Fonden ska ha funnits i mer än 15 år
  • Avkastning sedan start ska vara mer än 300%

Jag fick fram ett antal fonder som matchar dessa kriterier, och jämförde sedan avkastning de senaste fem åren. Slutligen valde jag ut de fem fonder som låg bäst till:

  1. ABN AMRO Kapitalforvaltning Gambak (startade 1990): norska värdepapper. Upp 247% på 10 år, i genomsnitt 29% per år sedan 2002.
  2. BankInvest Latinamerika (startade 1991): framförallt Mexiko och Brasilien. Upp 379% på 10 år, i genomsnitt 29% per år sedan 2002.
  3. Baring Hong Kong China Fund (startade 1982): Hong Kong och Kina. Upp 609% på 10 år, i genomsnitt 26% per år sedan 2002.
  4. Länsförsäkringar Fastighetsfond (startade 1990): fastighetsförvaltare i Norden. Upp 716% på 10 år, i genomsnitt 36% per år sedan 2002.
  5. ODIN Finland (startade 1990): finska värdepapper. Upp 421% på 10 år, i genomsnitt 29% per år sedan 2002.

Att en fond gått bra tidigare, betyder förstås inte att den kommer fortsätta att gå bra. Men det kanske ger en bra indikation på hur bra den kommer vara på lång sikt. Sedan 2002 har Stockholmsbörsen (OMXSPI) för övrigt i genomsnitt legat på 12% avkastning.

Min urvalsmetod har förstås svagheter: exempelvis har Indien varit det hetaste de senaste 10 åren, men ingen Indien-fond klarade av mina första två kriterier. Fastigheter har gått väldigt bra sedan slutet på 1980-talet, eftersom det då var en kris, men kommer det fortsätta likadant?

Egentligen skulle jag ha velat söka på genomsnittlig avkastning sedan start och ålder på fonderna, men det är ont om sådan statistik. (Tanken är att en fond som gett god avkastning i många decennier, också borde göra det framöver.)

Jag tycker att det var ett kul experiment, i alla fall. Jag ska fundera vidare på detta.

Revidering av mål

Eftersom det gick bättre att spara än jag hade räknat med, känns målen som jag satte upp lite för lätta och mesiga. Det är bättre att ha ett högt mål än ett lågt! Jag ändrar alltså mina mål till:

  • februari 2008: nödreserv på 60 000 kr
  • sommaren 2009: studielånet på 200 000 kr avbetalat*
  • 2014: en miljon i kapital
  • 2018: två miljoner i kapital

* Beroende på aktuell ränta på studielånet, kanske jag avvaktar med att betala av det. Om fonderna ger betydligt bättre avkastning än räntan, tjänar jag ju på att låta bli att betala av hela lånet.

Att sätta upp mål fram till 2018 känns orealistiskt i sig, mitt liv kan ju förändras på hur många sätt som helst (och börsen/marknaden också). Men utan mål har man ju ingenting att sträva efter, så tills vidare är detta vad jag siktar på.

Fondbyte i PPM-portföljen

Jag tittade igenom mina fonder i PPM, och ser att det har varit en rätt medioker avkastning i år. Dessa fonder har jag haft ett tag:

  • SPP Aktieindexfond Japan (-6% sedan 1 januari)
  • AMF Pensions Aktiefond - Småbolag (oförändrad)
  • Folksams Framtidsfond (+8%)
  • Handelsbankens Tillväxtmarknadsfond (+26%)

En riktigt bra fond, en godkänd och två dåliga, alltså. Problemet var att jag bara hade 45% av portföljens värde i de positiva fonderna, men alltså 55% i de negativa. Totalt sett har jag i alla fall fått 8% avkastning, vilket väl är ok för 9 månader.

Jag sneglade på fondportföljerna i tidningen Privata affärer och knåpade ihop en ny portfölj, där varje fond får lika stor andel:

  • Handelsbankens Tillväxtmarknadsfond (+26% sedan 1 januari)
  • SKAGEN Global (+18%)
  • Avanza Zero (+10%)
  • Catella Reavinstfond (+8%)

Förhoppningsvis ska detta ge bättre resultat framöver, men som de säger: historiska resultat är ingen garanti för framtida avkastning... Jag kommer titta till min PPM-portfölj om några månader igen, och se om jag behöver göra några justeringar.

02 oktober 2007

Mörk choklad för hjärtat och plånboken

Igår rapporterade SvD att mörk choklad kan minska symtomen för kroniskt trötta. Det finns även andra positiva effekter, som att det förbättrar blodcirkulationen och minskar risken för hjärtinfarkt.

Jag tittade på alternativen i min ICA-butik, och såg att det fanns fyra alternativ:

  • Lindt Excellence (55-85% kakao), c:a 20 kr/hg
  • Marabou Premium Dark (70-86% kakao), c:a 20 kr/hg
  • Marabou Mörk choklad (44% kakao), c:a 9 kr/hg
  • Euroshopper Mörk choklad (50% kakao), c:a 5 kr/hg

Det finns förstås andra alternativ i andra butiker, exempelvis Anthon Berg.

Om 50% kakaohalt räcker, finns alltså Euroshopper för en fjärdedel av priset för Lindt. Jag tycker att smaken är helt ok, och prisskillnaden mellan dessa är inte motiverad. Ett bra budgetval!