30 november 2007

Nu åker fasta telefonen ut

Nu har jag bestämt mig för att överge min fasta telefon, och bara köra mobilt. Jag ringer väldigt lite, så den enda anledningen till att jag har haft ett fast nummer är för att andra ska kunna ringa mig billigare. Men nu är det slut med det!

Jag gick igenom mina räkningar från Bredbandsbolaget (BBB), där jag har fast telefoni, och jämförde med priserna på Comviq Kontant. Enligt mina beräkningar skulle jag tjäna över 50 kr/mån på att bara ringa med mobiltelefon.

Varje månad betalar jag 49 kr för det fasta abonnemanget, plus 15 kr för nummerupplysning. Comviq Kontant har ju inga fasta avgifter över huvud taget, och dessutom ingår telefonsvarare. De rörliga avgifterna är lägre med BBB, men för mig dominerar ändå de fasta avgifterna såpass att det inte spelar någon roll.

Hos BBB är öppningsavgiften 45 öre, hos Comviq 69 öre. Minutavgiften till fasta nätet kvällar och helger är 10 öre hos BBB och 29 öre hos Comviq. Till mobiler kostar det 1,35 kr/min med BBB och 1,99 kr/min med Comviq (men bara 29 öre/min till andra Comviq-abonnemang).

Dessutom kan jag nu sälja min hyfsat avancerade DECT-telefon på Blocket för kanske 700 kr och därmed finansiera många månaders telefonikostnader! Det här var nog en bra idé, tror jag.

Går det bra för Sverige nu?

En kollega frågade mig häromdagen varför hans fonder gick nedåt. "Går det inte bra för Sverige nu?" frågade han. Jag sa att nej, vi står på toppen av högkonjunkturen nu, så det kommer bara gå utför under ett tag framöver. Han ville ta ut pengarna om två år, så jag föreslog att han skulle sätta in pengarna på ett bankkonto med hög ränta istället (4% eller mer).

Vilket råd skulle du ge om du fick samma fråga? Vad tror du om börsen på 1-2 års sikt?

(Efteråt kom jag på att det ju är riskabelt att ge råd i ekonomiska frågor. Tänk om börsen går upp ordentligt nu, precis efter att han sålt sina fonder? Jag vill ju inte hållas ansvarig för eventuella missförstånd eller felaktigheter som påverkar mina kollegers och vänners ekonomi. Brrr...)

22 november 2007

Påstridig säljare från BBB

Jag blev uppringd av en telesäljare från Bredbandsbolaget igår kväll. Han ville att jag skulle byta mobiltelefonoperatör och var ganska påstridig. När han första gången sa "ska vi köra på det?", hade han inte berättat särskilt mycket om erbjudandet. Han hade exempelvis inte sagt:

  • Vilken operatör han ville att jag skulle byta till (!)
  • Vad minutkostnaden och öppningsavgiften är
  • Vad sms- och mms-avgifterna är
  • Vad avgiften är för att surfa med telefonen
  • Hur lång bindningstiden är

Hur seriöst är det? Jag sa att jag ville veta mer först. Så jag frågade om operatören (Telenor), minutkostnaden (69 öre till alla alltid) och bindningstiden (12 månader).

Jag skulle betala 99 kronor per månad och få ringa för hela beloppet, samt att avgiften för mitt fasta abonnemang skulle slopas (49 kr/mån). Dessutom skulle jag få en ny mobiltelefon, oklart vilken. Det låter som en mycket bra deal, men eftersom jag ringer mobilt för kanske 10 kr/mån skulle det förmodligen ändå inte löna sig.

När han fortsatte att vara påstridig, och inte ville låta mig tänka på saken, var jag tvungen att tacka nej. Jag gillar inte att bli knuffad in i bindande avtal för 1200 kr eller mer!

Så här i efterhand är jag ganska likgiltig inför erbjudandet. Det skulle inte ha gjort varken till eller från i min ekonomi (om jag sålde den nya mobiltelefonen). Jag föredrar frihet framför att vara bunden till en viss leverantör. När jag tänker efter har jag nog inte tecknat några avtal med längre bindningstid alls.

21 november 2007

Bundet bolån väldigt billigt nu

Hos SBAB är skillnaden mellan rörlig och bunden ränta extremt liten nu, historiskt sett. Om du binder räntan på 10 år får du 5,39% istället för rörlig ränta på 5,15%. Det tolkar jag som att instituten räknar med att räntorna kommer sjunka på sikt.

Jämför med maj 2004, då rörlig ränta låg på 3,10% och 10-åriga på 6,0%. Det är i stort sett dubbla räntan! Samma proportioner var det augusti 1999 och november 2005.

Bunden ränta handlar om trygghet. Är man beredd att ta bankens ränterisk bör man satsa på rörlig ränta, för det lönar sig ofta rent ekonomiskt. Men om man inte vill ta någon risk, bör man fundera på att binda räntan.

Dave Ramsey förespråkar alltid att man ska binda räntan, och jag håller med honom. Då vet man vad man betalar, sedan struntar man i att man kanske "förlorar" några procentenheter om räntorna sjunker!

19 november 2007

Öppnat Kaupthing Edge-konto

Nu har jag öppnat ett sparkonto hos Kaupthing. Det är deras nya Edge-konto med 4,5% rörlig ränta utan avgifter. De lovar att ha minst 4,5% ränta till sommaren, och minst lika hög ränta som reporäntan till och med 2011.

Jag planerar att ha hälften av min nödreserv lättillgänglig hos Skandiabanken (idag 3,5% ränta), och hälften i Kaupthing Edge. Skillnaden i avkastning är kanske inte så stor, men med stigande inflation gäller det att jaga procentenheter!

11 november 2007

Fars-dags-rea och boxershorts

Jag letade present till Far igår, och insåg att jag kunde fynda grejer till mig själv också. Särskilt på herrkläder var det många specialerbjudanden just inför fars dag. Och lite verktyg på Clas Ohlson, förstås.

Eftersom jag inte har så stort behov av nya kläder just nu, köpte jag bara ett 2-pack boxershorts på Dressmann för 99 kr ("Man Underwear" i en presentlåda, ordinarie pris 199 kr). Det visade sig vara ett bra köp, eftersom det var blandningen bomull/elastan som jag gillar skarpt, och som brukar vara ganska dyrt.

Sådana boxershorts brukar jag köpa på Grosshandlarn (finns bara i Stockholm, tror jag) när de har rea. Då får man tre för 199 kr, så det var ännu billigare på Dressmann. Jag har också sett att Ellos har rea på sådana -- 39 kr/st (gäller bara de svarta!), men plus en massa frakt- och expeditionsavgifter.

Uppdatering: H&M har förstås också sådana elastan-boxershorts. Jag har för mig att man får två för 100 kr.

08 november 2007

1 st Google-aktier inköpta

Eftersom jag använder Googles sökmotor varje dag, och faktiskt får en massa pengar av dem via AdSense, tyckte jag att det skulle vara kul att vara delägare.

Aktien noterades 2004 på $100, men igår köpte jag en aktie för över $700 (i min tjänstepensionsdepå). Aktien har stigit brant hela tiden, och det är mycket möjligt att kursen kommer falla drastiskt framöver. Sedan igår har den faktiskt gått ned med över 4%...

Hur som helst har den enda aktien ett ganska stort symbolvärde; att vara delägare i ett av världens mest omtalade it-företag! Jag har aldrig varit lika entusiastisk över ett aktieköp som detta.

01 november 2007

Prisvärt knivset från Fiskars

Enligt tidningen Råd & Rön, som kom idag, är Fiskars köksknivar i serien Functional Form bra och billiga. De testade en (fransk) kockkniv, en brödkniv och en så kallad allkniv. De fick betygen 70, 70 och 52, respektive.

Jämfört med de bästa knivarna från Global, som fick betygen 84, 79 och 72, är Fiskars mycket billigare. Riktpriser enligt tidningen är 357 kr för Fiskars-setet och 2413 kr för Global.

IKEAs knivar i serien 365+ var sämst i testet, men serien SKÄRPT var nästan i klass med Fiskars, fast dyrare.

Fiskars-knivarna finns bland annat på Redskapsbutiken, som dessutom har fraktfri leverans fram till jul.