22 december 2007

Tips för bättre och billigare rakning

För ett tag sedan läste jag Trent Hamms raknings-guide (för män), och har sedan dess köpt en klassisk dubbelblads-hyvel. Jämfört med moderna raksystem som Gillette Fusion är det både roligare, ger ett bättre resultat och är mycket billigare!

Jag köpte hyveln Merkur 34C för 295 kr. Den är tillverkad helt i stål och lär hålla livet ut. Sedan köper man vilka dubbel-rakblad som helst, exempelvis Merkurs 10-pack för 49 kr. Enligt uppgift ska dessa blad hålla tre gånger längre än de blad man köper till exempelvis Gillette Fusion.

En Gillette Fusion kostar 135 kr och ett 4-pack nya blad 139 kr. Varje nytt blad kostar alltså nästan 35 kronor, jämfört med 5 kronor för dubbelbladen (som räcker tre gånger längre). Efter ett par år måste du dessutom köpa nästa generations Gillette-hyvel eftersom de inte längre säljer de gamla bladen. Det här blir förstås mycket dyrt i längden!

Visst, risken att skära sig är något högre, men jag överlevde i alla fall mitt första försök. Jag tycker att det var lika lätt som att använda Gillette, men det tar något längre tid och ger bättre resultat. Du bör också skaffa en riktig rakborste och åtminstone prova någon rakkräm.

Du kan läsa mer om rakning med dubbelblads-hyvlar på Gather Little by Little och Zenhabits, eller se en massa instruktionsvideor på YouTube.

Alla klapparna köpta!

Idag var jag ute i trängseln och köpte de sista julklapparna. Jag ska fira jul med släkten och har köpt klappar till nio personer. Utanför familjen spenderar jag mindre pengar, och dyrast klappar får lillasyster.

Jag är faktiskt förvånad, för klapparna har bara kostat 1800 kr tillsammans. Det var bättre än jag hade räknat med, och ändå tror jag att alla kommer bli nöjda. Det viktiga är ju inte hur dyra julklappar man får, utan hur roliga eller användbara de är!

En oväntad julbonus

Företaget jag arbetar på har gjort ett oväntat bra resultat i år, så alla anställda fick en månadslön i julbonus!

En kollega köpte direkt en Playstation 3, men jag är alldeles för sparsam för att spendera på det sättet numera. Jag köpte lite småsaker för knappt 1000 kr, men resten har jag bestämt mig för att spara.

Engångsbelopp beskattas förresten lite annorlunda än månadslöner, åtminstone preliminärt. Skattesatsen beror bara på hur stor årslön man har. För min del blev det 53% preliminär skatt, vilket gör att jag bara fick ut 65% av min vanliga månadslön. Resten får man tillbaka på skatten nästa år. Hade jag känt till bonusen i förväg hade jag kunnat jämka, men så var det alltså inte.

20 december 2007

Bokcirkel: En rikare litteratur

Finanskvinnan har skapat en bokcirkel som alla kan gå med i. Man måste nog ha ett Google-konto, tror jag -- men det är ju gratis och enkelt att få.

Jag ser fram emot diskussionerna! Ta en titt på litteraturlistan och se om du är intresserad. Till 15 januari ska Rich Dad Poor Dad vara utläst. Den kommer orsaka en hel del diskussioner, det är jag säker på!

14 december 2007

Finputsning på bloggen

Ikväll har jag putsat lite på bloggen. Jag har lagt till fler länkar till andra bloggar i listan till höger, skaffat en e-postadress som du kan nå mig på och lagt upp en bild på det kända frimärket gul skilling banco. Dessutom har jag lagt till bloggen på Bloggportalen. Jag tror inte att det ger så många extra besökare, men kanske någon enstaka.

13 december 2007

Sänkt skatt nästa år

Nästa år sänks kommunalskatten i Stockholm från 30,12% till 29,75% (inklusive 0,07% begravningsavgift). För min del blir det ungefär en hundralapp mer i plånboken per månad, vilket är mycket bra!

Dessutom har Regeringen förstärkt jobbskatteavdraget något för 2008, men jag har inte orkat räkna på hur stor skillnad det blir för mig. Kanske någon hundralapp till per månad. Skatteverket har inte uppdaterat informationen om detta ännu, och jag orkar inte tolka Anders Borgs proposition.

Det ser ljust ut inför nyåret!

Ränta på studielån 2008: 2,1%

Idag fastställde Regeringen räntan för studielån tagna efter 1988 till 2,1%, dvs. samma ränta som i år. Det var goda nyheter! Jag hade väntat mig en höjning, men den dröjer ett år till, alltså.

Så här beskriver Utbildningsdepartementet beräkningen av räntan:

Räntan beräknas utifrån den ovägda genomsnittsräntan av emissionsräntorna för Riksgäldskontorets statsskuldväxlar och statsobligationer för de tre senaste åren. Orsaken till att räntan beräknas på ett genomsnitt för tre år är att studielåntagare inte ska drabbas av så stora förändringar i tider av ränteuppgång. Låntagarnas ränta är reducerad med 30 procent, eftersom den inte är avdragsgill.

Sedan 2003 har räntan sjunkit från 3,2%.

12 december 2007

Börsnoterade livsmedelsföretag med stor marknadsandel

Apropå min tidigare artikel om stabila företag och Cristoffers artikel om bra företag jämfört med bra marknader:

Jag hittade en lista över olika nischer inom livsmedelsbranschen, med de två största tillverkarna i Sverige i respektive nisch. Jag har gått igenom hela listan, och kollat vilka företag som finns på börsen.

  • Danisco (socker), Köpenhamn
  • HKScan (kött; Scan), Helsingfors
  • Atria Group (kött; Lithells), Helsingfors
  • Carlsberg (läsk), Köpenhamn
  • The Coca Cola Co. (läsk), New York
  • Kraft Foods Inc. (kaffe, konfektyr; Gevalia och Marabou), New York
  • Cloetta Fazer (konfektyr), Stockholm
  • Kellogg Co. (frukostflingor), New York

Danisco, med 99% av socker-marknaden i Sverige, verkar vara ett hyfsat bra köp. P/E på 15, kurs/eget kapital på 1,5 och direktavkastning på 2%.

Kanske ännu bättre med Atria Group då (som bland annat äger Lithells och Sibylla). P/E 11, kurs/eget kapital på 1,4 och direktavkastning på 3,9%. Men siffrorna kommer från lite olika källor, så det är svårt att jämföra dem rakt av.

Båda är gränsfall enligt Aktiestinsens principer. Jag har heller inte granskat företagen närmare, men de har åtminstone bra produkter med en stor marknadsandel. Vi kommer alltid behöva socker och kött!

11 december 2007

Inflationen uppe i 3,3%

Idag publicerades den senaste mätningen av inflationen. Den är nu uppe i hela 3,3%; tydligen mycket mer än Riksbanken hade räknat med. Analytikerna tror att det betyder att Riksbanken måste höja räntan igen i februari, och kallar utvecklingen "ett stort dilemma". Läs mer på Ekonominyheterna.se.


Diagrammet visar en stadigt (?) ökande inflation från svag deflation i början av 2003. Riksbankens mål är 2% inflation.

10 december 2007

Dow Jones billig tack vare dollarkursen

Tack vare en låg dollarkurs kan vi nu köpa aktier i USA med lite "rabatt". Om sedan både aktiekursen och dollarn stiger, får man en kraftigare effekt och större vinst. Valutan är ytterligare en risk (eller möjlighet), som kan öka både vinsten och förlusten.

För en dollar får man idag betala 6:44 kr, jämfört med rekordnoteringen 11:02 år 2001. Men kursen kan förstås också sjunka ytterligare; 1992 var kursen nere i 5:08, och 1975 kostade en dollar bara 3:87 kr.

Min Google-aktie har på några veckor stigit i dollar, men sjunkit i kronor. Så kan det gå!

(Alla aktiedepåer tillåter inte köp från utomnordiska börser, men det går åtminstone via Avanza.)

Ny energi i pensionsportföljen

Idag bestämde jag mig för att börja månadsspara i framtidens energiteknik i min tjänstepensionsdepå. Till sist hittade jag en fond som jag tycker verkar lämplig, SAM Smart Energy Fund B Acc.

En beskrivning av fonden lyder så här:

Fonden investerar globalt i företag som utvecklar teknik, produkter och tjänster inom miljövänliga och effektiva energisystem för framtida energiförsörjning. Målet med fonden är att kunna generera en så hög avkastning som möjligt sett över ett långt perspektiv. Vidare är den anpassad för investerare med intressen inom hållbar miljö- och samhällsutveckling med inriktning inom energi, samt sparande i en global portfölj med stor mångfald och spridning.

Jag tror att olja kommer bli mindre intressant framöver, och istället kommer de företag som satsar rätt när det gäller energiförsörjning kunna tjäna grova pengar. Detta är förstås på ganska lång sikt, vilket passar utmärkt, då jag inte går i pension förrän om c:a 40 år.

Men jag är fortfarande lite skeptisk till nischfonder på lång sikt, så jag kanske måste vikta om till en indexfond så småningom.

07 december 2007

Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen!

Eftersom jag har f-skattsedel har jag fått vänta till idag med att få tillbaka på skatten. Men nu har den äntligen kommit!

Årets skatteåterbäring: 7 kronor! Otroligt välplanerat, med tanke på att jag får ett år sedan inte hade en aning om hur mycket skatt och moms det skulle bli för mitt företag.

Jag kan inte ens komma på vad man kan köpa för 7 kronor för att fira. 14 tuggummin, kanske?

01 december 2007

Webb-sammanställning november

November månad blev riktigt bra för mina webbplatser, även om den inte riktigt nådde upp till samma nivå som oktober. Intäkterna blev:


Totalt (enligt dagens dollarkurs) blev det c:a 5900 kr.

Antal besök på mina 8 webbplatser var totalt 228 215, eller drygt 7300 per dag. Den här bloggen ligger på ganska blygsamma 36 besök per dag, men jag räknar med att det stiger sakta framöver.

Fler tips från Aktiestinsen

Inlägget har flyttat: http://successivt.se/2007/12/fler-tips-fran-aktiestinsen