28 februari 2008

Att inte köpa böcker

Ikväll gick jag och bläddrade i alla rea-böcker. I två affärer. Utan att köpa något! Ett tag gick jag runt och höll i en bok som jag ville ha, men till sist la jag tillbaka den. Jag har fortfarande inte läst alla böcker från förr-förra bok-rean, så varför ska jag köpa nya?

De böcker jag var mest sugen på var Klarsynen av Saramago, Spioner emellan av Forsberg & Grigorjev och Den siste tempelriddaren av Khoury. Problemet jag alltid brottas med är: hur vet jag att detta är en bra och läsvärd bok? Är den värd pengarna? Då kommer min snålhet fram.

De två sistnämnda finns förresten som billiga pocket, vilket är lätt att glömma bort på rean. Ibland köper jag hellre en pocket för 39 kronor än en inbunden för 79 kronor. Men idag lägger jag bara upp böckerna på min önskelista, så får vi se om jag köper dem nån annan gång.

14 februari 2008

Erik Penser lägger ned indexfonder

Erik Penser har länge haft billiga indexfonder, men nu lägger man ned flera stycken. Det lönar sig tydligen inte att ha kvar dem. Alla som äger fondandelar tvingas sälja.

Det här var tråkiga nyheter. Jag har månadssparat i min tjänstepension i Erik Pensers indexfonder för USA, Japan och Europa. Nu måste jag sälja och hitta andra alternativ.

Uppåt eller nedåt på börsen?

För nästan en månad sedan skrev jag att börsraset skulle kunna fortsätta länge till innan det blir lika stort som det mellan 2000-2002. Sedan dess har börsen legat ganska stabilt, och nu undrar jag om det bär av uppåt eller nedåt.


Vi har gått upp 5% från bottennoteringen 21 januari, och jämfört med toppen i juli är vi nu ned 27%. Jag hoppas faktiskt på en nedgång under hela våren, så att jag hinner köpa på mig mer och billigare aktier. Men sen vill jag nog att det ska vända uppåt, så jag inte säljer i panik! ;-)

07 februari 2008

Svensk variant av BookMooch?

Jag letar efter en svensk variant av BookMooch eller PaperBackSwap, helst för både böcker, dvd-filmer och cd-skivor. Jag hittade EasySwop, men man kan inte registrera sig där just nu.

På dessa tjänster kan medlemmarna byta böcker, musik och filmer med varandra helt gratis. Det är hyfsat kostnadseffektivt, men ganska dyrt att skicka till USA.

Känner du till någon annan sådan tjänst i Sverige eller Europa?

06 februari 2008

Euroshopper-matlådor

På ICA hittade jag imorse tre stycken färdigrätter från Euroshopper för totalt 47,50 kr. Jag har inte sett att Euroshopper gör färdigmat tidigare, men jag slog till direkt. (Den ICA-butiken är säkert en av de dyraste i stan, så man kan nog hitta dem ännu billigare någon annan stans.)

Jag åt en Euroshopper chili con carne till lunch idag, och den smakade över förväntan! Trista bönor, men annars var det helt ok. Imorgon blir det currykyckling, tror jag.

Uppdaterat: currykycklingen var inget vidare. Rekommenderas ej!

05 februari 2008

Dagens köp: Investor

Idag satt jag och övervakade börsen och köpte till sist Investor B (126,25 kr) och Danske Fonder Global Index. Det hade varit ännu bättre om jag hade lyckats köpa Investor förra veckan (123 kr), men då väntade jag ju ut marknadens reaktion på rapporterna.

Detta ständiga velande mellan "skynda innan börsen vänder upp igen" och "vänta tills börsen sjunkit ännu mer" är stressande. Till slut påminde jag mig om att jag ändå inte kan avgöra när botten är nådd, och det rör sig bara om hundralappar. Om drygt tre veckor är det dags att investera igen, och då är det kanske ännu billigare.

04 februari 2008

Min AdSense-tillväxt 2007: 110%

Jag roade mig precis med att jämföra intäkterna från Google AdSense under 2006 och 2007. Jag har lyckats uppnå en tillväxt på 110%, dvs. jag tjänade drygt dubbelt så mycket under förra året som förrförra (räknat i dollar).

Januari 2008 var dock "bara" 24% bättre än januari 2007, så det ser inte ut som att tillväxten kommer hålla i sig. Men jag kommer säkert hitta på nya, lönsamma webbplatser under det kommande året, så det går nog bra.

03 februari 2008

Tjäna pengar eller plugga vidare?

Jag läser på DinaPengar.se om två gymnasister som lyckades sälja annonsplatser i kollegieblock för 200 000 kr på ett halvår. Det är en bra affärsidé som garanterat skulle kunna generera mycket mer pengar i framtiden.

Men istället väljer killarna att lägga ner alltihop för att plugga vidare. Varför då? De har ju redan entreprenörsandan, en nisch, kontakter och ett beprövat sätt att tjäna pengar på. De skulle kunna bli rika på sitt arbete ganska snabbt, men istället vill de bli fattiga studenter! Det tycker jag är mycket synd.

Vi får se ifall vi kommer att hinna med det här vid sidan av våra högskolestudier ...

Förmodligen har de här killarna inga entreprenörer till föräldrar, annars hade de säkert sagt tvärtom: "Vi kör vidare på vår affärsidé så får vi se om det blir några högskolestudier så småningom. Jag menar, om jag äger företaget kommer ingen kolla mitt cv, eller hur?"

Utbildning är inte nödvändigt för att lyckas här i världen, men vi får hela tiden höra att man måste läsa vidare på högskola för att vara "någon". Det krävs ingen examen för att bli rik! Det finns fattiga människor med doktorsexamen och rika människor utan gymnasiekompetens!