31 mars 2008

Min ekonomi 31 mars 2008

För första gången på ett halvår har mitt nettovärde minskat under en månad! Min fina trend har brutits:




Men det finns ingen anledning till panik. Jag har flera ursäkter:
  • Jag bjuder min flickvän på en resa till Paris (ok, hon betalar halva sin biljett): -4600 kr
  • Jag har inte fått in AdSense-pengarna för mars ännu: -6800 kr
  • Jag har satsat över 10 000 kr av företagets pengar
Minskningen på 6805 kr i nettovärde (tillgångar minus skulder) kommer bli noll när jag får AdSense-pengarna. Och jag hoppas att mina satsningar i företaget kommer ge gott resultat inom några månader.

Trots att nettovärdet minskar har jag lyckats lägga undan 8000 kr nu. Så det är alltså inte så illa som det kanske ser ut. Men nästa månad, då attan!

30 mars 2008

Ny "ekonomisk" community

Jag har programmerat febrilt i några dagar för att kunna bli klar med en testversion av en ny community som bara fokuserar på privatekonomi. Än så länge kan man bara skapa "månadsrapporter" för sin ekonomi och se utvecklingen från månad till månad, men det kommer mer funktionalitet så småningom.

Prova gärna MinaSlantar.se och säg vad du tycker! Registrera dig som en ny medlem och lägg upp din månadsrapport. Du kan också lägga upp tidigare rapporter genom att skapa nya och ändra datumet som visas. Då får du ett snyggt diagram som du kan lägga in på din blogg.

Du kan självklart vara lika anonym som du är på din blogg!

27 mars 2008

Jag är för snål för att äta lunch ute!

För någon vecka sedan följde jag med kollegerna ut för att äta lunch. Jag tänkte lyxa till det och unna mig en "riktig" lunch istället för matlåda. Men allt jag kunde tänka på var hur dyrt det var! Det var inte alls njutningsfullt. Det ser jag som en liten seger för snålheten. ;-)

Igår var jag frestad att äta ute igen, men jag tog mitt förnuft till fånga och köpte tre färdigrätter från Viktväktarna för 69 kr istället. Det är mindre än en enda utelunch!

Så sent som i somras åt jag ute varje arbetsdag. Det kostade ofta kring 75 kronor, men ibland åt vi lite finare -- och någon enstaka gång gick det på 100 spänn! Idag skakar jag bara på huvudet åt detta, och förstår inte varför mina kolleger fortfarande går ut och äter.

Snacka om attitydförändring! På bara ett halvår har jag vänt min ekonomi och än viktigare: min inställning till pengar. Jag sparar nu för framtiden och slösar så lite som möjligt idag. Jag hoppas verkligen att andra också kommer till insikt om nödvändigheten av sparsamhet.

17 mars 2008

Nytt årslägsta på börsen

Idag gick Stockholmsbörsen ned 3,8% till den lägsta nivån sedan juli 2006. Börsen har nu tappat 31% på åtta månader. Jag ser det som ett bra tillfälle att fynda, om man låter bli att gripas av panik eller girighet, och tänker långsiktigt.

13 mars 2008

Billig tandkräm från Euroshopper

Ännu ett tips om billiga Euroshopper-produkter: tandkräm! I min ICA-butik får man en stor tub tandkräm av märket Euroshopper för 8 kr, jämfört med 19 kr för Vademecum och 23 kr för Stomatol. Övriga är ännu dyrare. Du sparar inte så många kronor per månad, men i det långa loppet blir det en slant.

Tidigare har jag skrivit om både choklad och färdigmat från Euroshopper. Jag har också tipsat om billiga tandborstar från Apoteket, Clas Ohlson och Rusta.

Köp av aktivt förvaltade globalfonder

Jag har precis lagt en köporder på globalfonderna Skagen Global, Carnegie World Wide och FIM Forte. Alla tre fonderna har haft en bra utveckling sedan start, och alla har fått fem stjärnor av Morningstar. Jag tar allihop för att sprida riskerna lite grann.

  • Skagen Global: +21,9% per år sedan 1997
  • FIM Forte: +19,8% per år sedan 1994
  • Carnegie World Wide: +12,1% per år sedan 1995

Carnegie World Wide är den billigaste av fonderna. 1,6% i förvaltningsavgift, that's it.

FIM Forte har både köp- och säljavgift à 1% och dessutom en förvaltningsavgift på 2%.

Skagen Global har en förvaltningsavgift på 1% plus 10% av överavkastningen. Det ser billigt ut, men enligt DinaPengar.se har förvaltningsavgiften i snitt legat på 2,9% de senaste åren. Dessutom har man en köpavgift à 0,7%.

Sedan tidigare har jag också den globala indexfonden Danske Fonder Global Index. Den har inte gjort lika bra ifrån sig, men den har bara 0,5% i förvaltningsavgift och följer MSCI World Free Index.

04 mars 2008

Ny blogg: Entreprenörd

För att kunna vara mer öppen med de webbplatser jag tjänar pengar på, har jag nu bestämt att istället plocka bort detaljerade siffror om min privatekonomi. Det är förmodligen ändå inte så intressant för er läsare.

Jag har nu skapat en ny blogg, som kommer fokusera mer på driften av mitt företag. Jag har ännu inte bestämt om jag kommer blogga på båda ställen, eller bara på den nya bloggen. Eventuellt fortsätter jag här med tips om sparsamhet och investering, eller så gör jag det där.

Välkommen till min nya blogg!

Uppdaterat: Bloggen har bytt namn till Entreprenörd.