29 januari 2008

Se upp för courtage vid småköp

Även om det kan vara kul att investera småpengar under hela månaden, bör du se upp med minimi-courtage i din aktiedepå. Vid tillräckligt små investeringar, blir courtaget väldigt högt, och äter upp en stor del av den framtida avkastningen!

Låt säga att du har 9 kr i minimi-courtage, som Aktiespar och Aktiedirekt har. Om du då köper aktier för 500 kr, blir courtaget 1,8% -- du hamnar alltså direkt på minus 1,8% i avkastning och börjar så att säga i uppförsbacke.

Vid köp på smålistorna på börsen, exempelvis Aktietorget och NGM, kan minimi-courtaget vara högre. Aktiespar har 19 kr där.

Observera att courtage inte gäller handel med fonder hos Aktiespar och Aktiedirekt, utan endast när du köper och säljer aktier och liknande värdepapper. Köper du en fond betalar du inget extra, men fondbolagen själva har ibland egna köp- och säljavgifter.

2 kommentarer:

Cristoffer sa...

Jo 500 kr är nog ingen vidare aktieinvestering. Belopp under låt säga 5000-10000 kr bör man inte investera i aktier med såvida man inte har andelssparande via aktieinvest.

Småsummor bör spararas i fonder som man senare med enkelhet kan växlas över till aktier.

Rakel G sa...

Tja, jag antar att ni har rätt. Men jag kan inte låta bli att tycka att det är roligare att börja med lite aktier än fonder när man startar ett sparande. Kanske en kombination skulle kunna vara melodin. Blir lite mer spännande en bara fonder.