30 januari 2008

Spännande slut på börsveckan

Jag tror att den här veckan kommer säga ganska mycket om börsutvecklingen framöver. Det är mycket intressanta saker som händer nu!

Idag kommer den amerikanska centralbanken besluta om en eventuell räntesäkning. Förra veckan sänktes den ju med 0,75% och många pratar om att en ny sänkning på 0,5% är nödvändigt för att inte börsen ska sjunka ordentligt. Klockan 20:15 ikväll kommer beskedet. Läs mer på E24.se.

Det kommer också en massa intressanta bokslut den här veckan. Ett urval:

  • Onsdag: SCA
  • Torsdag: H&M, Sandvik, AstraZeneca, OMX
  • Fredag: Ericsson, Axfood

Prognoserna i dessa rapporter kommer att granskas ordentligt av alla analytiker. Jag har bestämt mig för att vänta till efter fredag med att göra några nya investeringar, för att se om börsen sjunker ytterligare nu. (Vilket jag misstänker.)

29 januari 2008

Se upp för courtage vid småköp

Även om det kan vara kul att investera småpengar under hela månaden, bör du se upp med minimi-courtage i din aktiedepå. Vid tillräckligt små investeringar, blir courtaget väldigt högt, och äter upp en stor del av den framtida avkastningen!

Låt säga att du har 9 kr i minimi-courtage, som Aktiespar och Aktiedirekt har. Om du då köper aktier för 500 kr, blir courtaget 1,8% -- du hamnar alltså direkt på minus 1,8% i avkastning och börjar så att säga i uppförsbacke.

Vid köp på smålistorna på börsen, exempelvis Aktietorget och NGM, kan minimi-courtaget vara högre. Aktiespar har 19 kr där.

Observera att courtage inte gäller handel med fonder hos Aktiespar och Aktiedirekt, utan endast när du köper och säljer aktier och liknande värdepapper. Köper du en fond betalar du inget extra, men fondbolagen själva har ibland egna köp- och säljavgifter.

24 januari 2008

Vilket är bästa sättet att pensionsspara?

Jag har ännu inte satt mig in i det här med privat pensionssparande. Men i år tänker jag att det är dags att börja. Jag betalar statlig skatt och tjänar alltså extra mycket på skatteavdraget. Sparandet lär inte bli mer än några hundralappar per månad eftersom jag har nästan 40 år kvar till pension.

Eftersom du som läser förmodligen har koll på det här, undrar jag om du har något tips till mig. Vad är det jag borde satsa på? Kapitalförsäkringar? Och vem erbjuder de bästa tjänsterna? Avanza kanske?

Jag tar tacksamt emot alla tips!

Kabel-tv uppsagt

Nu har jag sagt upp mitt kabel-tv för 179 kr/månad. Jag tittar knappt på tv över huvud taget, och jag har bara haft kabel-tv i ett drygt halvår. Det har helt enkelt varit ett slöseri med pengar, som nu upphör!

Alternativen till kabel-tv är förstås andra aktiviteter (exempelvis läsa en bok), att titta på hyrd eller köpt dvd (även tv-serier finns på dvd) eller titta på gratis-tv på Internet. Eller så har man en hobby som tar upp all ens vakna tid, så slipper man titta på tv...

23 januari 2008

Rakapparat och borrmaskin i test

Idag kom tidningen Råd & Rön i brevlådan. Den här gången testar de bland annat rakapparater och borrmaskiner.

Mest prisvärda rakapparat verkar vara Panasonic ES7036 för c:a 1000 kr. Den har bara marginellt sämre betyg än testvinnaren, Braun Pulsonic 9595 för c:a 3500 kr.

Bland borrmaskinerna rekommenderas Bosch PSB 650 RA för c:a 900 kr till "den flitige husrenoveraren" och Black & Decker XTD 91 TYP 1 för c:a 400 kr till "dig som borrar då och då".

Webbplats såld!

Nu har jag lyckats sälja en av mina större webbplatser! Jag har velat bli av med den ganska länge, men nu blev jag kontaktad av villiga spekulanter. Köpare är ett företag som håller på att rikta in sig på just denna nisch, och som ska bygga ett community kring min tjänst/webbplats.

Köpeskillingen blev 20 000 kr, vilket är mer än jag hade hoppats på! Det var också mitt första bud, så jag hade kunnat begära ännu mer. Men jag är inte girig -- jag är mycket nöjd med affären.

Jag förstår att många kommer vara nyfikna, så jag säger med en gång att jag inte kommer avslöja varken vad webbplatsen heter eller vem köparen är. Däremot delar jag gärna med mig av lite annan information, som kan vara intressant för andra som funderar på värdering av deras webbplatser.

Webbplatsen har byggts helt av mig och jag har inte haft några andra kostnader för den än domännamnet och webbservern. Webbplatsen har varit aktiv i snart två år.

Min webbplats har 20 000 unika besök per månad enligt Google Analytics, och drygt 100 000 sidvisningar.

Jag har inte köpt inlänkar eller annonser av något slag, utan jag har bara lagt till webbplatsen i svenska katalogtjänster. Övriga inlänkar har vuxit fram organiskt. Webbplatsen har Google Pagerank 4.

Med Google AdSense har jag lyckats dra in drygt 400 dollar under hela 2007, vilket är knappt 3000 kr till dagens växelkurs. Sett ur det perspektivet fick jag in nästan 7 års intäkter vid försäljningen, men jag vet att det går att tjäna mycket, mycket mer än jag gjort på webbplatsen. Om man bara orkar satsa på den, och vet hur man gör.

Underhållsarbetet är minimalt. Jag har lagt kanske fem minuter i veckan på webbplatsen.

22 januari 2008

Börsraset kan fortsätta länge till

Mellan mars 2000 och oktober 2002 föll Stockholmsbörsen 69%. Hittills har börsen "bara" fallit 28% från toppnoteringen i juli. Om detta ras blir lika stort som det tidigare, kommer börsen tappa ytterligare 57% av sitt värde innan det vänder uppåt igen!



Jag har ingen aning om ifall detta ras blir mindre eller större än det efter 2000, men det är inte alls omöjligt att många börskurser kan halveras de närmaste två åren. Hur pass sannolikt det är överlåter jag åt de så kallade experterna.

Låt flickvännen klippa till

De senaste gångerna jag har gått till frisören har det kostat 460 kronor. Det är mycket pengar tycker jag – och jag är egentligen inte varken kräsen eller trendig. Så när flickvännen ville klippa mig tyckte jag att det lät både spännande och sparsamt! Lite läskigt också förstås, för vad säger man om det blir förfärligt?

Hur som helst har min flickvän klippt mig en gång nu, och det kommer bli fler gånger! Resultatet var helt ok, men inte i samma klass som hos den dyra frisören. Tillräckligt bra för att vara gratis!

Jag känner flera tjejer som klipper sig själva eller sina vänner och familjer. Det är ett sätt att spara in ett par hundralappar varannan eller var tredje månad. Om man inte redan är skallig, förstås...

07 januari 2008

Aktieköp: Industrivärden C

Min köporder gick igenom idag; Industrivärden C till 97,50 kr. Därefter har kursen fallit till 95,75 kr. Förhoppningsvis är det fortfarande låga priser vid månadsskiftet, då jag ska göra nästa köp.

Fonder med högst betyg

Jag snubblade över en artikel på DinaPengar.se från augusti, där de har gått igenom fondbetyg från Morningstar, Financial Times och Wassum. De har sedan korat en vinnare i flera kategorier:

  • Bästa Sverigefond: ODIN Sverige
  • Bästa svenska småbolagsfond: Lannebo småbolag
  • Bästa tillväxtmarknadsfond: Skagen Kon-tiki*
  • Bästa Europafond: SEB Europafond**
  • Bästa globalfond: Carnegie Worldwide***
  • Bästa blandfond: HQ Total A

* Carlson Asian Small Cap har lika höga betyg från två källor, men saknar ett helt.
** Fidelity Funds - European Aggressive Fund har lika höga betyg från två källor, men saknar ett helt.
*** Skagen Global har lika höga betyg från två källor, men saknar ett helt.

05 januari 2008

De mest lästa artiklarna 2007

Dessa är de artiklar som fångat flest läsare sedan oktober, när jag började använda Google Analytics för att mäta besökare:

  1. Gratis TV på nätet
  2. Revidering av mål
  3. Prisvärt knivset från Fiskars
  4. Milstolpe: $10 000 intjänat på AdSense
  5. Aktietips från Aktiestinsen

En artikel som har funnits länge har förstås lästs av fler personer än en som skrevs sista veckan i december. Men jag vet inte hur jag annars skulle göra.

03 januari 2008

"Utdelning" från mitt företag

Jag räknade igenom förra årets ekonomi för mitt företag, och kom fram till att jag kunde unna mig en "utdelning" på drygt 9000 kr. Då har jag ändå kvar en liten summa att betala löpande avgifter och skatt.

Nu har jag fyllt min nödreserv/buffert så att den är exakt 60 000 kr! Hälften till 4,5% ränta hos Kaupthing och hälften till 3,5% ränta hos Skandiabanken. Det är mycket skönt att det är klart nu!

Det blev också drygt 8000 kr kvar att investera på börsen. Det ska bli roligt! Jag har ju inte investerat något på börsen sedan i somras, utan har lagt alla pengar på min buffert. Nu ska jag sätta igång att analysera nyckeltal och fundera över vilka företag jag tror på långsiktigt.

Har du några heta aktietips?

Min strategi för 2008

Inspirerad av några frågor från Karriärmorsan, skrev jag ned min strategi för den närmaste framtiden.

Månadsbelopp

Min taktik för hur mycket pengar jag ska spara eller investera varje månad är enkel: av det som är kvar på lönekontot den 1:a varje månad, låter jag 4000 kr ligga kvar för löpande utgifter. Resten sparar jag. Det är ingen perfekt metod, men det är enkelt och fungerar bra för mig.

Jag har ingen budget. Det är enklare så. Visst skulle jag kunna krama ur ytterligare några hundralappar (eller mer) varje månad, men jag är tillräckligt nöjd med den nivån jag ligger på just nu.

Under hösten har jag sparat i genomsnitt 40% av min nettolön, och det blir kanske något högre under 2008. Tack vare att inkomstskatten sänks och jobbavdraget höjs, och att jag till sommaren räknar med en ordentligt högre lön, kommer jag kunna investera mer än under 2007.

Investeringsformer

Redan i slutet av januari kommer jag fylla hela min nödreserv eller buffert på 60 000 kr (det är snabbare än väntat). Detta låter jag ligga på ett vanligt bankkonto med hög ränta. Därefter börjar jag investera på börsen.

Jag kommer investera i enskilda aktier på de nordiska börserna efter Aktiestinsens metoder. Dessutom kommer jag köpa fondandelar i global- eller tillväxtmarknadsfonder. Jag har inte bestämt mig för några fonder ännu, men Skagen Global verkar lovande.

Se också Aktiestinsens aktietips.

Förmodligen kommer jag börja pensionsspara privat under 2008. Jag tjänar mycket på det, eftersom jag betalar statlig inkomstskatt. Men det blir nog inte mer än ett par hundralappar i månaden -- jag är ju fortfarande ung!

Jag ska också öppna ett "upplevelsekonto". Det blir ett vanligt bankkonto med hög ränta, som jag sätter in några hundralappar varje månad för att sedan använda till semester eller andra upplevelser. Ett "leva livet"-konto!

Under året kommer jag också fortsätta investera i omvärlden, dvs. ge pengar till välgörenhet. Här satsar jag 1000 kr/månad, men höjer kanske summan när jag får högre lön.

Investeringsmål

Mitt långsiktiga mål är ekonomisk trygghet. Jag har ingen tidpunkt för när detta ska vara uppfyllt, men år 2018 ska jag ha 2 miljoner i eget kapital eller nettovärde. Det inkluderar bostad, men minus skulder.

Kortsiktigt är mitt mål för 2008 att ha mer än 125 000 kr i värdepapper vid årets slut. Idag har jag knappt 10 000 kr.

Avbetalning av skulder

Det enda lån jag har är studielånet. Under 2008 kommer jag inte betala ett öre mer än nödvändigt på lånet, eftersom den rekordlåga räntan ligger under inflationen. Även om jag korrigerar för skatt och risk, tjänar jag mer på att investera på börsen än betala av lånet.

02 januari 2008

Billig och mild deodorant

Sedan några veckor har jag provat en lite annorlunda deodorant, och det har gått över förväntan! Deodoranten kallas ofta thai-sten eller bergskristall och är (om jag förstått det rätt) ett stort alunstift. Du kan läsa om alun på Shenet.

Ekonomiskt är det ett bra köp, eftersom ett stift kostar runt 100 kr och enligt uppgift ska räcka över ett år! En vanlig Nivea-deodorant för 30 kr räcker en månad för mig, så vinsten i reda pengar blir c:a 260 kr/år.

Stenen är dessutom mildare mot huden än den aluminium-klorid som finns i nästan alla andra deodoranter. Även om thai-sten innehåller aluminium är det tydligen mildare än aluminium-klorid.

Stenen är helt oparfymerad, vilket jag gillar. När jag vill lukta gott, använder jag parfym!

Jag har hittat varianter på deodoranten från Sol-tryck i två av Life-butikerna.